Velkommen til Vemmedrup Plantage
Årets gang

Hvis man skulle have en opfattelse af, at det juletræ, man danser om juleaften, blot er blevet plantet og så senere fældet, har man da egentlig ganske ret. Men de færreste er sikkert klar over, at der ligger en masse arbejde og venter året rundt. Bliver træerne ikke passet ordentligt, bliver de ALDRIG til juletræer. Dette afsnit kunne også have båret titlen "Fra frø til stue" eller "Hvorfor koster juletræet 200,00 kr.?

Men lad os nu bare holde os til "Årets gang", og hvad er mere naturligt end at starte med at få plantet dit kommende juletræ. Vi planter træerne i oktober måned. Forinden er der gået et halvt år med at preparere jorden efter alle kunstens regler. De planter, som vi nu planter, er 2-årige, og har altså allerede fået kærlig pleje af andre.

I november måned er det så tid at klippe grønt til kirkegårde og dekorationer. Vi laver bundter på ca. 3 kg., som du kan købe på alle vore salgssteder fra midten af november. Ligeledes starter vi i slutningen af november på at skove de træer, der skal sendes videre til dels vore egne salgssteder dels til vore faste aftagere. Til vore egne salgssteder fældes der endvidere i hele december måned.

Selvom vi forsøger at rydde op efter os løbende, er der en hel del oprydning i såvel januar som februar. Der er altid en del fældede men ikke solgte træer, ligesom der også er megen oprydning efter produktionen af klippegrønt. Af hensyn til harer og rådyr er Vemmedrup Plantage indhegnet, og det er også i januar og februar vi foretager eftersyn og eventuel reparation af hegningen.

I marts starter vi så småt på at forberede forårsarbejdet. Save, buskryddere, sprøjter m.m. skal have et ekstra gennemsyn, og der er altid et eller andet, der er gået i stykker. Men i marts bliver der endelig tid til en smule afslapning. Eller er vi bare ved at lade batterierne op til en ny sæson?

April og maj er 2 meget travle måneder. Såvel de tilplantede stykker som udenomsarealerne skal forårssprøjtes. Det er en både tidskrævende og bekostelig arbejdsopgave, idet vi ikke bruger maskiner i forbindelse med udbringningen af sprøjtevæske. Her bør jeg nok berolige en del af vore kunder.

Skulle man frygte, at der bare bliver hældt på efter forgodtbefindende, skal det nævnes, at sprøjtevæskerne er belagt med 35% statsafgift, ligesom der efterfølgende opkræves 25% moms. Så vi doserer kun, hvad der er nødvendigt for træernes fortsatte eksistens. Men økologiske juletræer dyrker vi altså IKKE.

April og maj er også månederne, hvor træerne skal gødes. Også her er der tale om en stor statsafgift med efterfølgende moms, men heller ikke her bliver der "svinet" med materialerne. Gødskningen foregår ligeledes manuelt, således at der kun gødes under hvert træ. I maj måned går vi ligeledes i gang med at beskytte de kommende toppe.

De nye toppe er ved fremspring særdeles bløde, og bliver de besøgt af en lille fugl, knækker de. Derfor påsætter vi hvert år mere ned 20000 pinde på vore større træer som beskyttelse. Pindene fastgøres med en form for tape, som ikke generer væksten. Alle pindene afmonteres igen senere på sæsonen.

I juni måned skal alle vore træer sprøjtes mod angreb fra såvel lus som mider. Det er et bekosteligt (afgifter tidligere nævnt) men nødvendigt gøremål, idet de små skadedyr suger næringen ud af træet med bl.a. nåletab til følge. Det er desværre ikke alle steder, vor forårssprøjtning virker. Derfor er det nødvendigt i juli og august at "pletsprøjte". Nu er vi jo i træets vækstperiode, så det er tidskrævende, idet træet ikke må blive berørt af sprøjtningen.

I september måned mærkes de træer af, som skal sælges den kommende jul. Endvidere klippes nu dobbelte skud samt andre uønskede vækster fra. Samme klipning foretages desuden i forårsmånederne. I oktober måned skal der efterårssprøjtes. Det er faktisk årets vigtigste sprøjtning og tager som regel hele måneden.

I oktober skal der tilplantes, og så har vi vist været hele turen rundt. Hvis du har læst alt dette, er du måske kommet til at kede dig. Det er der ingen fare for at vi, som passer det hele, kommer til.